Ισχυρά…αντισώματα απένταντι στην πανδημία επέδειξαν οι αξίες πώλησης και ενοικίασης –Απογειώθηκαν τα logistics, ποιες επενδύσεις τρέχουν – Μιλά στο makthes.gr ο εκτιμητής ακινήτων Παναγιώτης Μερεκούλιας

Στέφανος Μαχτσίρας

 

Τις τάσεις, τις τιμές ανά περιοχή και το…μεταπανδημικό τοπίο της αγοράς επαγγελματικών χώρων και logistics στη Θεσσαλονίκη σκιαγραφεί για το makthes.gr ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ορκωτών εκτιμητών VALUES, πολιτικός μηχανικός και πιστοποιημένος εκτιμητής. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές ενοικίων και πώλησης επαγγελματικών ακινήτων στάθηκαν στο…ύψος τους και δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την πανδημία, ιδίως στο εμπορικό τμήμα της Τσιμισκή.

Παράλληλα, οι ευοίωνες επενδυτικές προοπτικές της Θεσσαλονίκης προσελκύουν σημαντικούς παίκτες δημιουργώντας ευκαιρίες για να «χτιστεί» μία ιδιαίτερα δυναμική και εύρωστη αγορά ακινήτων η οποία δεν θα μπορεί να καμφθεί εύκολα από εξωγενείς κρίσεις.

«Η αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης δεν δείχνει να έχει καμφθεί εν τέλει ιδιαίτερα από την πανδημία. Παρά την μειωμένη ζήτηση για καταστήματα για παράδειγμα το τελευταίο έτος δεν υπάρχει μείωση των τιμών μίσθωσης ή πώλησης τους. Στο πολύ εμπορικό τμήμα της Τσιμισκή οι τιμές μίσθωσης κυμαίνονται από €90 – €130/τ.μ. , ενώ αντίστοιχα οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από €20.000 τ.μ. – €30.000/ τ.μ. διαμορφώνοντας τις αποδόσεις σε επίπεδα 5% – 6%. Στο δευτερεύον κομμάτι της Τσιμσκή οι τιμές είναι κατά πολύ πιο χαμηλές και κυμαίνονται από €35/τ.μ. – €55/τ.μ. Αντίστοιχα χαμηλές είναι και οι μέσες τιμές ενοικίασης στο υπόλοιπο κομμάτι της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα σε δευτερεύουσες περιοχές όπως πχ Πυλαία που οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται γύρω στα €15/τ.μ. και οι αποδόσεις γύρω στο 7,0%– 7,5%», σημειώνει.

«Όσον αφορά στον τομέα των γραφειακών χώρων οι τιμές μισθωμάτων παραμένουν σε σταθερή τροχιά επίσης, ενώ υπάρχουν και περιοχές που σημειώθηκε αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους, Εγνατία, δικαστήρια) η τιμή ενοικίασης για ένα γραφείο από 50 εως 150 τμ κυμαίνεται από €15έως €25 /τ.μ., ενώ στην 26ης Οκτωβρίου από €13 εως €20/ τ.μ., στην Πυλαία, στη δυτική είσοδο από €5 εως €8 /τμ. Αντίστοιχα οι γραφειακοί χώροι στην Δυτική Θεσσαλονίκη πωλούνται από €800 – €1.000/ τ.μ. ενώ στην Ανατολική πλευρά οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από €2.000 – 2.300/τ.μ. με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται σε ποσοστά 6% – 7%. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων στην Θεσσαλονίκη, αναβαθμίζοντας σημαντικά το κτιριακό δυναμικό της πόλης και μεταμορφώνοντας την σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό – τεχνολογικό πυρήνα. Μεταξύ των εταιρειών που επένδυσαν πρόσφατα σε επαγγελματικά ακίνητα στην Θεσσαλονίκη είναι η Dimand, η οποία προχωρά σε μια επένδυση ύψους περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή απέναντι από το παλιό ζυθοποιείο της ΦΙΞ. Πρόκειται για ένα Business Park που θα αποτελείται από 3 πενταώροφα αυτόνομα κτίρια», επισημαίνει.

logistics οδηγούν την κούρσα

«Η μεγαλύτερη εν τούτοις αύξηση έχει σημειωθεί στις τιμές των Logistics, ακολουθώντας την τάση που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι αποδόσεις των χώρων Logistics κυμαίνονται γύρω στο 8% ΄8,5%., γεγονός που καθιστά τις επενδύσεις σε χώρους logistics στην Ελλάδα εξαιρετικά ελκυστικές. Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στον εν λόγω κλάδο. Η επένδυση στις εγκαταστάσεις της SARMED στη ΒΙΠΕΘ, βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Πρόκειται για greenfield έργο, με το οποίο κατασκευάζονται πρόσθετοι στεγασμένοι αποθηκευτικοί χώροι 25.000 τ.μ., στην έκταση των 40 στρεμμάτων που διαθέτει η εταιρεία στη ΒΙΠΕ.

H ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία ακινήτων Ten Brinke ολοκλήρωσε την εξαγορά των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, διανομής και μεταφοράς της ΔΕΛΤΑ 4 Α.Ε., με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Σίνδο, είναι επιφάνειας 22.500 τ.μ., με σύγχρονους γραφειακούς χώρους 1.500 τ.μ.», υποστηρίζει.

«Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προοπτικές και πλέον υλοποιούνται και σημαντικές επενδυτικές κινήσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια δυνατή αγορά ακινήτων που δεν θα μπορεί να καμφθεί εύκολα και θα αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης νέων επιχειρήσεων», καταλήγει ο κ.Μερεκούλιας.

Πηγή: https://www.makthes.gr/